NVF stelt 10.900 euro beschikbaar om genomineerde Zilveren Camera winnaars te betalen

woensdag 30 januari 2019

UPDATE - De NVF stelt 10.900 euro ter beschikking voor alle genomineerde fotografen van de Zilveren Camera als tegemoetkoming voor het hergebruik van hun foto's. Zij roept bovendien alle media op om bij plaatsing van genomineerde foto’s een passende vergoeding te betalen aan de fotojournalisten.

Het bestuur van de vereniging is van mening dat de genomineerden een vergoeding moeten krijgen voor de exploitatie van hun werk. Dat is nu niet het geval. Het bedrag gaat rechtstreeks naar de fotografen. Alle genomineerden ontvangen 200 euro en de winnaar van de Zilveren Camera krijgt 1.500 euro. Hiermee wil de NVF het belang van goede tarieven voor hergebruik onderstrepen in het kader van de campagne ‘Fotojournalistiek heeft een prijs’. Genomineerden ontvangen een brief van het NVF-bestuur om het bedrag te verzilveren.

Media: betaal een vergoeding aan winnende fotojournalisten

Daarnaast vraagt de NVF deze week aan alle media om de winnaars van de Zilveren Camera een vergoeding te betalen als zij foto’s van hen plaatsen. Het is een doorn in het oog van alle fotojournalisten dat zij nu niet krijgen betaald voor de plaatsing van hun winnende foto. Winnende foto’s worden vrijwel in alle media geplaatst maar hier krijgen fotojournalisten doorgaans geen vergoeding voor. In het kader van de campagne ‘Fotojournalistiek heeft een prijs’ vraagt de NVF aan media om de makers van de foto’s te betalen.

De NVF zal ook alle organisatoren van foto-events, fotofestivals en tentoonstellingen vragen om fotojournalisten te betalen voor het exposeren van werk.