NVF/NVJ vraagt opheldering ANP over negatieve correctie uitbetalingen

maandag 7 augustus 2023

Het ANP heeft onlangs bij een aantal NVF-leden een negatieve correctie van vijf procent op eerder uitbetaalde vergoedingen doorgevoerd. Een goede onderbouwing hiervoor ontbreekt, vindt de NVF/NVJ. De NVF/NVJ heeft – samen met DuPho – de ANP-directie dan ook om opheldering gevraagd.

‘Wij kregen vorige maand via een nieuwsbrief van het ANP te horen dat zij vijf procent van al uitbetaalde verkopen zouden gaan inhouden. Het zou gaan om foto’s die aan “een uitgever” waren verkocht. Waarom en om welke uitgever dat zou gaan: dat werd weer niet gezegd’, aldus een verontrust NVF/NVJ-lid. ‘Dat er misschien iets mis is met de afspraken tussen het ANP en een klant, daar kunnen wij niets aan doen. Wij verdienen al nauwelijks meer aan de bulkcontracten die het ANP afsluit. En dan komt dit er nog eens bij. Het ANP verandert de spelregels tijdens de wedstrijd en dat lijkt mij niet kunnen.’ Inmiddels is duidelijk geworden dat het in ieder geval gaat om de ANP-klanten Mediahuis Nederland en Mediahuis NRC.

De NVF/NVJ deelt de verbazing van haar leden. Ook bij DuPho zijn vragen hierover binnengekomen. Samen met hen heeft de NVF/NVJ de directie van het ANP formeel gevraagd om meer informatie. De juridische afdeling van de NVJ bekijkt momenteel de rechtmatigheid van een dergelijke maatregel.

Vragen?

Zodra we meer informatie hebben, laten we dat weten. Heb je vragen? Neem dan contact op met Paul Teixeira, secretaris Uitgeverijbedrijf.