NVF/NVJ vraagt opheldering tariefsverlaging De Telegraaf

dinsdag 30 augustus 2016

De Telegraaf heeft afgelopen maandag de zelfstandige fotojournalisten schriftelijk laten weten met ingang van 1 oktober de tarieven negatief bij te stellen. In de brief wordt een tariefsverlaging aangekondigd van 10 procent voor de landelijke pagina’s en bijna 30 procent voor de regionale pagina’s. De NVF/NVJ heeft schriftelijk om opheldering gevraagd. Ze wil zo spoedig mogelijk in gesprek met De Telegraaf en inzicht krijgen in de tariefsopbouw.  

Volgens NVF/NVJ is de verhouding beloning en werk volstrekt uit balans. Met name de regionale journalistiek wordt zo onmogelijk gemaakt, aldus NVF/NVJ. Gemiddeld zijn fotojournalisten 2,5 uur bezig met een foto-opdracht. Dit betekent dat zij per uur 20 euro bruto per uur verdienen; per saldo houden zij 10 euro per uur over.

Bovendien zijn de tarieven van De Telegraaf al tien jaar niet geïndexeerd. Ook vermeldt De Telegraaf dat hergebruik van eerder gepubliceerd materiaal is inbegrepen en niet wordt vergoed. Dit staat haaks op de Wet Auteurscontractenrecht, waarin staat dat makers recht hebben op een billijke vergoeding voor de verlening van exploitatiebevoegdheid.