NVJ Academy en VVOJ ontwikkelen trainingen onderzoeksjournalistiek voor leidinggevenden

donderdag 14 november 2019

De NVJ en VVOJ (Vereniging van Onderzoeksjournalisten) hebben in het kader van de tijdelijke subsidieregeling Talentontwikkeling 2019 van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek subsidie toegewezen gekregen om tien trainingen onderzoeksjournalistiek te ontwikkelen voor leidinggevenden op een onderzoeksredactie. Journalist en trainer Karel van den Berg zal de nieuw te ontwikkelen opleiding coördineren en vormgeven.

De trainingen omvatten ondermeer projectmanagement, kwaliteitscontrole, begrotingen opstellen en omgaan met tegendruk van overheid of bedrijven.

Karel van den Berg: ‘In tien jaar trainingspraktijk heb ik geleerd hoe cruciaal chefs zijn op redacties, bij uitstek in onderzoeksjournalistiek. Ze staan midden in een krachtenspel. De druk van sneller en goedkoper met succesgarantie, tegenover de roep om nog wat geduld en capaciteit voor waarheidsvinding. Ik hoop dat onze opleiding leidinggevenden gaat schragen in hun positie. In het belang van oorspronkelijke, waardevolle onderzoeksjournalistiek.’

Naar verwachting worden de trainingen vanaf februari 2020 gegeven – zowel open inschrijving als incompany. Waarschijnlijk is eind december het aanbod klaar om gepresenteerd te worden.

Aanspreekpunt en begeleider vanuit de NVJ Academy is Yvonne Dankfort. Heb je vanuit jouw expertise ideeën? Stuur dan een e-mail naar ydankfort@nvj.nl.