NVJ bekritiseert artikel gratis foto’s

vrijdag 24 oktober 2014

NVJ-voorzitter Marjan Enzlin heeft scherp gereageerd op het bericht dat afgelopen woensdag op Villamedia verscheen: 9 keer: hier vind je legaal, gratis beeld. In dit artikel worden sites met gratis fotoaanbod op een rijtje gezet. ‘Dit artikel doet geen recht aan de belangen van onze collega’s fotografen/fotojournalisten en de uiterst barre omstandigheden waarin hun sector verkeert.’ Ook NVF-voorzitter Rimmer Mulder distantieert zich van het artikel en onderschrijft de reactie van Enzlin.

Reactie Marjan Enzlin, voorzitter NVJ:

‘Als voorzitter van de NVJ en schrijvend journalist, hecht ik er waarde aan te reageren op bovenstaand artikel dat geen recht doet aan de belangen van onze collega’s fotografen/fotojournalisten en de uiterst barre omstandigheden waarin hun sector verkeert. Uiteraard mag Villamedia schrijven wat het wil. Villamedia is niet het crossmediale merk van de NVJ en functioneert redactioneel volstrekt onafhankelijk van de vereniging. Dat bovenstaand artikel verschenen is, is daar het nadrukkelijke bewijs van. Als Villamedia namelijk wel het verenigingsmedium van de NVJ zou zijn geweest, was het artikel zó nooit gepubliceerd. Om de eenvoudige reden dat het een belangrijk deel van de leden geen recht doet.

Villamedia heeft echter geen leden, maar lezers en doelgroepen. Als hoofdredacteur van een crossmediaal merk voor zorgprofessionals uit verschillende doelgroepen (met soms verschillende belangen) ken ik wel het dilemma waarvoor de hoofdredactie van Villamedia soms staat. Zelf los ik dat op door me in dergelijke gevallen af te vragen: welk hoger belang wordt met publicatie gediend, is dat doel ook via andere kanalen te bereiken en hoe zit het met de nieuwswaarde? Ik vraag me dat niet alleen zelf af, ik eis ook van de redacteuren dat zij zich dit afvragen.

Het was sjiek geweest als dat hier ook gebeurd was en als op grond van de antwoorden op deze vragen besloten was om dit artikel niet te plaatsen. Geen doel, al vele andere kanalen die de informatie hebben ontsloten en nul nieuwswaarde. Dat gezegd hebbende mag de onafhankelijke redactie van Villamedia nog altijd plaatsen wat ze wil. Zo werkt het en zo hoort het te werken.

Maar laat volstrekt duidelijk zijn dat ze daarmee niet noodzakelijkerwijs de mening noch het gedachtegoed van de NVJ ventileert. Waar de redactie onafhankelijk van de NVJ opereert, doet de NVJ dat ook van de redactie. Als NVJ-voorzitter neem ik dan ook afstand van de inhoud van dit artikel, als collega-hoofdredacteur geef ik Dolf Rogmans het advies op te passen dat de redactie geen doelgroepen van zich vervreemdt en als rechtgeaard journalist vraag ik me af: waarom dit makkelijke stuk zonder doel en nieuwswaarde? Maar dat alles mag de redactie uiteraard naast zich neerleggen.’