NVJ blij met AIVD-uitspraak

woensdag 14 juli 2010

Een prachtige uitspraak. Dat is de reactie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten op het vonnis van de Haarlemse rechtbank waarbij twee medewerkers van de AIVD zijn vrijgesproken van het lekken van staatsgeheimen omdat in hun zaak ten onrechte een journaliste is afgeluisterd.

Eerder stelde Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten al vast dat Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf ten onrechte was afgeluisterd. Journalisten mogen wel worden afgeluisterd maar alleen in het uiterste geval.

Nu is ook de onafhankelijke rechter tot hetzelfde oordeel gekomen. De NVJ is daar blij mee. De uitspraak is een lesje voor degenen die te licht denken over het inzetten van dwangmiddelen tegen journalisten.

De Haarlemse rechtbank benadrukt nog eens het belang van een vrije pers in een democratische samenleving en dus ook van het recht van journalisten om hun bronnen geheim te houden. De NVJ is zeer verheugd over het feit dat de rechters niet alleen vaststellen dat in deze zaak het bronbeschermingsrecht is ondergraven, maar ook met het feit dat de rechtbank daaraan de conclusie verbindt dat ook de bron zelf moet worden beschermd.