NVJ blij met fonds voor journalisten in nood

dinsdag 14 november 2017

Er komt een speciaal fonds voor Nederlandse journalisten in nood. Dit is een voorstel van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat kan rekenen op steun van de andere regeringspartijen. De NVJ heeft al meerdere malen gepleit voor een dergelijk fonds.

‘We zijn blij met dit voorstel en zien verschillende manieren waarop dit ten goede kan komen aan journalisten in nood’, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning.

In de toekomst zouden journalisten, zoals Rena Netjes (Egypte) een beroep kunnen doen op het fonds, aldus Kamerlid Sjoerdsma. Netjes werd in 2014 bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf omdat zij de door Egypte verboden Moslimbroederschap zou hebben geholpen. Het fonds zou verder gebruikt moeten worden om journalisten te helpen bij verzekeringen, veiligheidstrainingen te geven en in geval van procedures financiële bijstand te verschaffen.

Het benodigde geld, 1 à 2 miljoen, moet komen uit het al bestaande Mensenrechtenfonds, zo is afgesproken. Het voorstel werd dinsdag ingediend tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het Mediaforum op Radio 1 lichtte het Tweede Kamerlid zijn plan toe. Hij wees erop dat freelancers slechts zelden in aanmerking komen voor een verzekering. Sjoerdsma is ervan overtuigd dat het fonds er komt en verwacht brede steun vanuit het parlement. ‘Er moet geld worden vrijgemaakt voor persvrijheid wereldwijd en dat gaat ook gebeuren.’

NPO Radio 1-presentator en NVJ vice-voorzitter Max van Weezel steunt het idee. Wel vraagt hij zich af of het fonds iets voor een journalist in nood kan betekenen in een dictatuur. Volgens Sjoerdsma zal het fonds niet in alle landen goed werken en blijft diplomatieke druk daarom van groot belang.