NVJ blij met onderzoek ACM naar collectieve afspraken kwetsbare zzp’ers

maandag 18 februari 2019

Rosa García López, secretaris Zelfstandigen en NVF, is blij met de aankondiging van ACM om te onderzoeken of kwetsbare zzp’ers collectieve afspraken mogen maken. Wel vraagt ze zich af hoeveel onderzoeken hiervoor nog nodig zijn. Al in 2017 erkenden de SER en de Raad van Cultuur dat veel zelfstandigen in de culturele en creatieve sector, waaronder zelfstandig (foto)journalisten, geen onderhandelingspositie hebben. ‘Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van ACM, kondigt aan dat hij sneller en doortastender wil optreden. Dan is dit zijn kans om nu door te pakken.'

Martijn Snoep, kondigde vrijdag in Het Financieele Dagblad aan dat ACM onderzoekt of kwetsbare zzp’ers collectieve afspraken mogen maken. Tot deze groep rekent hij de zelfstandigen in de culturele sector, zoals (foto)journalisten. Aanleiding om dit te onderzoeken is een bredere aanpak van ACM om kwetsbare zelfstandigen te ondersteunen. Deze week werd bijvoorbeeld bekend dat ACM bekijkt of zzp’ers dezelfde rechten kunnen krijgen als consumenten.

Een zelfstandige wordt gezien als een zakelijke afnemer met als gevolg dat hij anders dan consumenten die een energiecontract afsluiten geen bedenktijd krijgen bij het afsluiten van een contract. Daarnaast signaleert Snoep dat een groeiende groep zelfstandigen onder of rond het bestaansminimum moeten leven of een immense hoeveelheid werkuren moeten draaien om hier bovenuit te stijgen. Snoep meent dat het in het belang is van marktwerking om hierover afspraken te maken om oneigenlijke concurrentie met werknemers in loondienst te voorkomen. De kans dat werknemers worden ontslagen om vervolgens als zzp’er te worden ingehuurd voor de helft van de prijs wordt hiermee voorkomen.

Rosa García López, secretaris Zelfstandigen en NVF, is blij met het aangekondigde onderzoek. Tegelijkertijd roept zij ACM op om het onderzoek van de SER en de Raad van Cultuur ‘Passie Gewaardeerd, versterking van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector’ te lezen. Dit rapport van de Sociaal Economische Raad (SER) en de Raad van Cultuur van april 2017 maakt zich sterk voor collectieve afspraken in de creatieve sector. Zowel de SER als de Raad van Cultuur erkennen dat onder andere veel zelfstandige (foto)journalisten geen onderhandelingspositie hebben. Garcia López vraagt zich af hoeveel onderzoeken er nog nodig zijn om collectieve afspraken mogelijk te maken. ‘Bestuursvoorzitter Snoep kondigt aan dat hij sneller en doortastender wil optreden dan is dit zijn kans om nu door te pakken op het onderzoek Passie Gewaardeerd en nog dit jaar collectieve afspraken voor zelfstandige (foto)journalisten mogelijk te maken. Geen woorden meer maar daden’, aldus García López.