NVJ blijft na verklaring UMC bij haar standpunt om ontzegging ongedaan te maken

dinsdag 22 mei 2018

De NVJ betreurt het dat het UMC Utrecht niet tegemoet komt aan haar uitdrukkelijke verzoek om de toegangsontzegging die het ziekenhuis heeft gestuurd aan journalist Ton van der Ham (Zembla) ongedaan te maken. Dit laat de NVJ vanavond in een reactie weten naar aanleiding van een schriftelijke verklaring die het UMC aan de NVJ stuurde.

Het UMC geeft hierin een verklaring op het besluit van de ontzegging op basis van haar eigen vastgestelde richtlijnen, cq huisregels. Dat er regels kunnen gelden, wordt echter niet betwist aldus de NVJ. De NVJ blijft geschokt door de wijze van handelen jegens een gerespecteerd en gerenommeerd journalist, die het functioneren van het UMC de afgelopen jaren uitgebreid onder de loep heeft genomen.

‘Het geeft geen pas dat uitgerekend deze journalist de toegang tot de lezing is ontzegd en ondanks een eerdere toezegging vanuit het UMC zelf op de dag van het incident niet in de gelegenheid is gesteld om een interview af te nemen en vervolgens door beveiligers is afgevoerd.’ En dat terwijl de uitspreker van de lezing, mevrouw Adrienne Cullen, expliciet had gevraagd om de aanwezigheid van de betrokken journalist.

Het argument dat er vanuit het UMC toch journalisten aanwezig mochten zijn en dat de openbaarheid (dus) niet in het geding zou zijn, vindt de NVJ niet steekhoudend. ‘Het gaat ons om de specifieke uitsluiting van een journalist, op de bewuste datum van 13 april en nu dus nota bene voor de duur van één jaar en om het criminaliserende karakter van deze toegangsontzegging tot uw ziekenhuis.’  

De NVJ ziet op dit moment geen reden voor een gesprek met het UMC. Wel adviseert zij het ziekenhuis om snel met Ton van der Ham in gesprek te gaan, dat er excuses aan hem worden gemaakt en dat hij per direct weer welkom is bij het UMC.

Lees ook: