NVJ Carrière Lab: over de perfecte pitch, onderhandelen, journalistieke skills en specialiseren

dinsdag 22 november 2022

Afgelopen zaterdag 19 november draaide het tijdens de eerste editie van het NVJ Carrière Lab om de jonge journalist en werk vinden dat bij je past. Een energieke dag georganiseerd door de NVJ en Villamedia samen met partners RTV Utrecht, PersVeilig, ANP en NPO. 

Jolan Douwes en Maya-Nora Saaid tijdens de workshop ‘De perfecte pitch’ (foto: The Arrow)

RTV Utrecht stelde haar unieke werklocatie beschikbaar voor een dynamisch programma: verschillende workshops, een loopbaancoach en cv expert Annemarie Vis die druk bezocht werden en volop ruimte om met vakgenoten in gesprek te gaan.

Heb je het NVJ Carrière Lab gemist? Of wil je over de workshops nog eens e.e.a. rustig nalezen? Van alle vier de workshops die gevolgd konden worden, hebben we de beste tips voor je verzameld. We zetten ze hieronder op een rijtje:

‘De perfecte pitch!’

Tijdens deze workshop lieten loopbaanadviseur en journalist Jolan Douwes en TikTok journalist en producer Maya-Nora Saaid zien en ervaren hoe je de perfecte pitch voorbereidt. En wat je tijdens je sollicitatiegesprek vooral wel en niet moet doen. Bijvoorbeeld als je de veelgestelde sollicitatievraag krijgt: 'Vertel eens iets over jezelf':

  • Houd het kort en krachtig
  • Vertel enthousiast en energiek
  • Werk of privé: vraag het even, maar leg de nadruk op werk
  • Vertel positief over jezelf
  • Vertel wat relevant is voor de baan waar je op solliciteert
  • Eindig met iets opvallends ('Op donderdagavond repeteer ik met mijn band’. Of: ‘Ik ga altijd hardlopen met Afrikaanse muziek op’. (Zo laat je meteen weten dat je werkt aan je conditie).

‘Welke skills heb je nodig?’

Speciaal voor het NVJ Carrière Lab heeft (onderzoeks)journalist Piet Bakker de teksten van talloze vacatures op Villamedia.nl geanalyseerd. Samen met ANP-hoofdredacteur Freek Staps bespraken zij deze onderzoeksresultaten met het publiek. In de presentatie van Piet Bakker: ‘Werk in de journalistiek’ kun je de belangrijkste conclusies lezen. Klik hier voor de presentatie.

‘Specialiseren of niet?’

Wat doe je als je aan het begin van je carrière staat? Ga je je specialiseren, even wachten of doe je het juist niet? Secretaris en belangenbehartiger bij de NVJ Lisa Koetsenruijter en freelance journalist bij Voetbal International, Het Parool en De Volkskrant Sam Planting namen het publiek mee tijdens hun interactieve gesprek in de afwegingen.

Lees hier hun vier adviezen over specialiseren:

  1. Wees niet bang om te experimenteren en falen. Je hoeft niet vanaf dag 1 te weten wat jouw journalistieke merk wordt. Je loopbaan duurt misschien nog wel vijftig jaar, dus je hebt alle tijd. Door te doen kun je erachter komen wat je ligt, waar je goed in bent, wat je leuk vindt. 
  2. Wees in het begin uit noodzaak meer allround. Train jezelf op de technische vaardigheden die een goede journalist nodig heeft, maak meters, kom binnen op interessante plekken.
  3. Een niche vinden vergroot je kans om eruit te springen in de journalistiek. Er zijn heel veel journalisten, maar iedereen kan net weer wat anders. Dus neem je tijd om op zoek te gaan naar wat jij kan en wil. Alles kan een niche zijn! En heel veel niches zijn niet meer zo niche als je het goed doet.
  4. Verkies excelleren boven profileren. Natuurlijk: maak een website, houd een Insta of Tiktok bij, maar steek daar niet al je moeite in. Belangrijkst dat je je skills ontwikkelt, handig als dat ook gezien wordt. En op dit vlak: handig om privé en professioneel een beetje gescheiden te houden voor je eigen veiligheid.

‘Onderhandelen’

Journalistiek is onderhandelen. Over een citaat, een afspraak, je tarief of salaris. NVJ-onderhandelaar Thomas Bruning en freelance journalist Rutger de Quay namen de deelnemers mee in de wereld van het onderhandelen om het onderste uit de kan te halen. De hoogtepunten uit hun prestentatie ‘niet gevraagd is niet gekregen!’ vind je hier.


Kon je er niet bij zijn? Dan hebben we je hiermee hopelijk een mooie inkijk gegeven van deze geslaagde dag. Binnenkort verschijnen ook de foto’s online voor een sfeerimpressie. Als bezoeker van het NVJ Carrière Lab ontvang je deze tips, de foto’s en de mogelijkheid om jouw feedback te geven over het event binnenkort ook in je mail!