NVJ daagt Staat inzake journalistiek gebruik drones

dinsdag 19 mei 2015

De NVJ en fotograaf René Oudshoorn  hebben  de Nederlandse staat gedagvaard vanwege de beperkingen in het gebruik van drones door (foto)journalisten. Oudshoorn eist een schadevergoeding wegens het niet kunnen uitvoeren van een foto-opdracht op 14 april 2015.

> lees hier de dagvaarding (pdf)

Het is nu niet mogelijk voor journalisten om drones op een verantwoorde manier in te zetten. NVJ en Oudshoorn starten de procedure om de huidige beperkingen buiten werking te stellen en de Staat te verplichten om tot een werkbare oplossing te komen.

Pier Scheveningen

Rene Oudshoorn is professioneel  fotograaf en werkt regelmatig voor De Telegraaf, die hem de opdracht gaf om een reportage te maken over de stand van zaken van het verval en de renovatie van de Pier in Scheveningen. Een deel van de Pier dat in zee staat kan alleen in beeld worden gebracht vanuit de lucht. Op 14 april maakte de fotograaf echter geen opnamen met zijn drone, omdat hij een boete riskeerde van maximaal 8.200 euro, plus inbeslagname en aanhouding. De politie was ter plekke aanwezig en had al laten weten dat er handhavend zou worden opgetreden.

Op dezelfde dag was ook een hobbyist aanwezig die met een soortgelijke drone wel opnamen maakte. De restricties die voor journalisten gelden, gelden niet voor hobbyisten. René Oudshoorn vordert in deze procedure vergoeding van de door hem geleden schade. Hij heeft zijn opdracht voor De Telegraaf niet kunnen uitvoeren.

De zaak wordt op 3 juni aangebracht bij de Rechtbank waarna de Staat gelegenheid krijgt om schriftelijk te antwoorden.