NVJ dringt aan op krachtig statement Buitenlandse Zaken

zondag 24 april 2016

UPDATE - 'De NVJ dringt er zowel bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als bij het Parlement op aan de schendingen van persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Turkije scherp te veroordelen en houdt de vinger stevig aan de pols.' Dit zegt NVJ-voorzitter Marjan Enzlin in een eerste reactie. De NVJ heeft contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken om meer helderheid te krijgen over de aanhouding van columniste Ebru Umar in Turkije. 

Ebru Umar werd gisteravond opgepakt bij haar vakantiehuis in de kustplaats Kusadasi. Ze is zondagochtend aan de rechter voorgeleid. Later moet duidelijk worden of er een aanklacht tegen haar wordt geformuleerd en wat haar ten laste wordt gelegd. Zondagmiddag werd Umar weliswaar vrijgelaten maar spreekt over landarrest.

De NVJ dringt aan op een krachtig statement en actie van de minister. Politieke druk en veel media-aandacht zijn volgens algemeen secretaris Thomas Bruning de wapens die we op dit moment hebben om Umar te steunen en helpen.

Meer bij De Telegraaf en Villamedia 

 

foto: Ineke Boersma (coverfoto Villamedia die op 29 april verschijnt)