De NVJ en De Coöperatie sluiten samenwerkingsovereenkomst

donderdag 24 maart 2016

De NVJ en De Coöperatie, die binnenkort van start gaat, gaan samenwerken. De NVJ verwelkomt initiatieven zoals deze, omdat De Coöperatie net als de NVJ de positie van freelance journalisten wil versterken. De Coöperatie wordt het bedrijf van en voor journalisten, dat het rendement voor makers wil verhogen door hen ondersteuning te bieden in de uitoefening van hun werk. NVJ-leden kunnen met 50% korting lid worden van De Coöperatie.

De initiatiefnemers

De Coöperatie is een initiatief van Teun Gautier, eerder uitgever van De Groene Amsterdammer, Jan-Jaap Heij van Reporters Online, Klaske Tameling, journalistiek wetenschapper, Gyurka Jansen, online ondernemer en Jaap Stronks van bureau Bolster. De initiatiefnemers geloven in een bedrijfsmatige aanpak van freelance journalistiek en uitgeven. Het geld dat daarmee wordt verdiend moet ten goede komen aan de journalisten zelf.

Dit krijg je als je lid wordt van De Coöperatie

De Coöperatie gaat onder andere verkoop en administratieve ondersteuning bieden. Zo gaat De Coöperatie werkplekken aanbieden, bemiddelen tussen freelancers en opdrachtgevers, artikelen verkopen in kiosken zoals Blendle en helpen met crowdfunden. Daarnaast is het de bedoeling om nieuwe markten en omzetbronnen aan te boren. Iedereen blijft zelfstandig en kan zelf kiezen welke diensten ze van De Coöperatie willen gebruiken.

Korting voor NVJ-leden

NVJ-leden kunnen straks met korting lid worden van De Coöperatie. Een lidmaatschap voor NVJ-leden gaat €10 per maand kosten, in plaats van €20.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: ‘Wij geloven dat de journalistieke sector zeer gebaat is bij een goed functionerende groep zzp’ers en initiatieven zoals deze zijn van harte welkom.’

Belangrijke data
  • 27 maart - VPRO Tegenlicht besteedt in de uitzending over de vakbond van morgen aandacht aan De Coöperatie.
  • 29 maart - Het startschot voor De Coöperatie in Pakhuis De Zwijger (Piet Heinkade 179 Amsterdam), vanaf 20.00 uur. Alle plannen worden tijdens deze avond toegelicht. Je kunt hierbij zijn, maar wees snel: aanmelden voor Tegenlicht Meetup