NVJ en Europese vakbonden dringen aan op vrijlating journalisten in Wit-Rusland

donderdag 25 maart 2021

De Europese vakbonden journalistiek spreken op donderdag 25 maart, de Dag van de Vrijheid in Wit-Rusland, hun diepe bezorgdheid uit over de schending van mensenrechten en opsluiting van journalisten in Wit-Rusland. Bestuurslid Ana Karadarevic (links) van de NVJ en algemeen secretaris Thomas Bruning overhandigen vandaag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een brandbrief aan ambassadeur mensenrechten Bahia Tahzib (rechts), waarin zij aandacht vragen voor de situatie in Wit-Rusland.

Foto: Wilmar Dik

De vakbonden en verenigingen van journalisten in Europa uiten hun grote bezorgdheid over de intensivering van de onderdrukking in Wit-Rusland. Het land kent meer dan 250 politieke gevangenen in het land, onder wie 12 journalisten. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Sinds de frauduleuze presidentsverkiezingen van 9 augustus 2020 zijn meer dan 30.000 mensen (480 journalisten) vastgehouden, van wie velen het slachtoffer zijn geworden van marteling en mishandeling, en zijn meer dan 1.000 mensen het doelwit van strafrechtelijke vervolging.

De ondertekenaars dringen er bij hun regeringen op aan:

  • van de Wit-Russische autoriteiten te eisen dat de 12 gevangen journalisten onmiddellijk worden vrijgelaten, dat de administratieve en strafrechtelijke procedures tegen Wit-Russische journalisten worden ingetrokken en dat de persclub van Minsk wordt heropend;
  • een beroep te doen op de Verenigde Naties, de OVSE, de Raad van Europa en de Europese Unie, zodat de internationale gemeenschap de druk opvoert en actie onderneemt bij voortdurende schendingen van de mensenrechten en de persvrijheid in Wit-Rusland.

Dag van de Vrijheid Wit-Rusland

Op 25 maart, de Dag van de Vrijheid in Wit-Rusland, komt de oppositie in groten getale bijeen om de afkondiging van de Wit-Russische Volksrepubliek in 1918 te eren.