NVJ en FNV starten actie tegen 1,7 procent loonsverlaging

woensdag 11 januari 2017

Als de werkgevers hun zin krijgen, beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het Uitgeverijbedrijf met een loonsverlaging van 1,7 procent. Hierdoor gaan werknemers er maandelijks minimaal 40 tot 80 euro op achteruit. De NVJ en FNV laten dit niet gebeuren en starten deze week de protestactie Afspraak = afspraak.

Met deze actie willen de NVJ en FNV duidelijk maken dat medewerkers die onder de cao Uitgeverijbedrijf (UB) vallen ook in 2017 aanspraak maken op de 2 procent PKB-verhoging uit 2016. Het voornemen van werkgevers is juist om deze verhoging niet te handhaven.

Dit is tegen alle cao-afspraken in:  in 2016 was het PKB gevuld met een waarde van 10 procent van het salaris (vrije dagen, vakantietoeslag) aangevuld met een verhoging van 2 procent van werkgevers. De afspraak was dat tijdens het cao-overleg in 2017 besloten zou worden of de waarde van deze PKB-verhoging (2%) gehandhaafd blijft of anders wordt aangewend. Als dat laatste het geval is, geldt hiervoor een ruilvoet van 1,7 procent.

Nu de werkgevers de verhoging niet willen toepassen in 2017 en dit dus een loonsverlaging betekent voor werknemers is dit voor alle vakorganisaties reden om de voorbereidingen van de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het Uitgeverijbedrijf te staken.

Petitie Afspraak=Afspraak

Medewerkers worden opgeroepen om de petitie “Afspraak is afspraak?” te ondertekenen en hun afkeur tegen de werkgeversplannen uit te spreken. Teken de petitie en breng ook je collega’s op de hoogte: het gaat om minimaal 40 tot 80 euro per maand, waar je gewoon recht op hebt.

Flyercampagne

Vertegenwoordigers van de NVJ en FNV zullen vanaf donderdag flyers uitdelen bij de ingang van een aantal uitgeverijen. Hierin worden werknemers opgeroepen om dit onderwerp aan te kaarten bij hun leidinggevenden.

We staan 's ochtends bij binnenkomst op:  

  • donderdag 12 januari bij Sanoma, Hoofddorp
  • vrijdag 13 januari bij TMG, Amsterdam
  • dinsdag 24 januari bij De Persgroep, Amsterdam

Steun de actie

Ga naar de actiepagina Afspraak = afspraak voor nieuws, achtergrondinformatie en de petitie.