NVJ en Genootschap van Hoofdredacteuren eisen vrijlating Evan Gershkovich

donderdag 6 april 2023

In een brief aan de Russische ambassadeur in Nederland, Alexander Shulgin, eisen de NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren de vrijlating van Evan Gershkovich. De Wall Street Journal-journalist wordt beschuldigd van spionage.

Evan Gershkovich (foto Dimitar Dilkoff)

De NVJ en het genootschap volgen het voorbeeld van internationale media die hun verontwaardiging uitten bij de ambassadeurs van Frankrijk en de Verenigde Staten. ‘We sluiten ons graag aan bij deze uiting van zorg en ontsteltenis.’

Evan Gershkovich is een ervaren en gewaardeerde professionele journalist, die de afgelopen jaren vanuit Moskou heeft gewerkt en was geaccrediteerd door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De beschuldigingen van spionage zijn ongegrond en doen op geen enkele wijze recht aan zijn rol als onafhankelijk journalist.

‘Wij zien hierin een pijnlijk signaal dat de uitoefening van ons beroep in Rusland niet langer mogelijk is en dat er blijkbaar geen enkele wettelijke bescherming meer is voor journalisten op het grondgebied van de Russische Federatie.’

Evan Gershkovich in hechtenis houden komt neer op gijzeling, aldus de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Het is voor de laatste vertegenwoordigers van de internationale pers die nog in Rusland aanwezig zijn, te beschouwen als een rechtstreekse bedreiging, die onze correspondenten het werk onmogelijk maakt.