NVJ en hoofdredacteuren brengen zorgen over bij president rechtbank over besloten Marengo-proces

maandag 23 september 2019

De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben maandag met de president van de Rechtbank Amsterdam van gedachten gewisseld over het besluit om de deuren te sluiten bij de pro forma zitting van de Marengo-zaak. De president verwacht dat er na afloop van de pro forma zitting een persverklaring zal volgen.

De NVJ en het genootschap hebben hun zorgen overgebracht over het besluit vorige week en het principe van openbaarheid, ook in deze complexe situatie, benadrukt. Ze wezen erop dat dit geen precedent mag scheppen.

De president heeft gezegd dat dit een zeer uitzonderlijke situatie betreft en zal blijven en dat zij openbaarheid van de rechtspraak als een uitgangspunt blijft zien. Er is haar alles aan gelegen om de beslotenheid te beperken tot de pro forma zitting van deze week. De president verwacht dat er na afloop van de pro forma zitting een persverklaring zal volgen.

NVJ en Genootschap hebben begrip voor de uitzonderlijke situatie waarin de rechtbank verkeert, maar blijven van mening dat er een modaliteit gevonden had kunnen worden om de pers toch zijn werk te kunnen laten doen.