NVJ en hoofdredacteuren willen openbaar Marengo-proces

vrijdag 20 september 2019

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben vanmiddag kennis genomen van het bericht dat de Rechtbank en het OM in Amsterdam besloten hebben om het proces in de strafzaak Marengo om veiligheidsredenen achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. 

Gelet op de schokkende liquidatie van de advocaat Derk Wiersum deze week, kunnen de NVJ en het Genootschap er menselijkerwijs begrip voor opbrengen dat de Rechtbank en het OM alles op alles willen zetten om niemand onnodig in gevaar te brengen.

Toch zijn we van mening dat juist nu alle partijen moeten uitstralen dat ze op geen enkele wijze willen wijken voor de geëtaleerde dreiging en geweld in deze zaak. Juist in dit soort omstandigheden is het cruciaal om te staan voor de fundamenten van onze democratie. Openbare rechtsspraak is er daar één van. De pers moet ook in dit soort moeilijke omstandigheden zijn controlerende en verslaggevende taak kunnen vervullen.   

De NVJ en het Genootschap gaan vrijdag nog met de Rechtbank en het OM in overleg gaan om te bewerkstelligen dat er een vorm gevonden wordt waarop de pers aanwezig kan zijn bij het proces.