NVJ en journalistieke organisaties dringen aan op aanpassingen Wet open overheid

donderdag 2 juli 2020

De NVJ, VVOJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, NDP Nieuwsmedia en Open State Foundation dringen in een brief aan de vaste commissie Binnenlandse Zaken aan op aanpassingen van het wetsvoorstel Wet open overheid (Woo). De Woo, die donderdag in de Tweede Kamer wordt besproken, streeft transparantere overheid na.

De journalistieke organisaties omarmen weliswaar de actieve openbaarmaking van overheidsinformatie onder de Woo, maar vinden dat de wet in de huidige vorm onvoldoende bijdraagt aan het toegankelijker en controleerbaarder maken van de Nederlandse overheid.

Ruimhartige transparantie van overheidsinformatie is van vitaal belang voor een gezonde democratie waarin de vrije pers ongeremd haar controlerende taak kan uitvoeren, waarin het maatschappelijk middenveld maximaal geïnformeerd haar werk kan doen, en waarin iedere burger dankzij een goede toegang tot overheidsdata kan participeren in politieke en bestuurlijke processen.

Maak van dit moment en dit wetsvoorstel gebruik om een echt open overheid te worden, aldus de organisaties. Het publieke debat roept luid om meer transparantie. Bovendien voldoet de wet in huidige vorm simpelweg niet aan het Verdrag van Tromsø uit 2009, waarin een verregaande toegang tot overheidsinformatie is vastgelegd. Dat verdrag kwam er nota bene mede dankzij Nederland, maar is nog altijd niet door onze regering ondertekend.

>> Download hier de brief met verbetersuggesties