NVJ en Persvrijheidsfonds steunen Alberto Stegeman

dinsdag 26 maart 2013

De zaak tegen onderzoeksjournalist Alberto Stegeman over zijn blootlegging van beveilingsproblemen op Schiphol moet opnieuw door het hof worden beoordeeld. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Stegeman toonde aan hoe eenvoudig het was om met een vals pasje op het beveiligde gebied van Schiphol te komen. Daarna kreeg hij het voor elkaar om zelfs bij het vliegtuig van het Koninklijk Huis te komen.

Dossier

Hierop werd een strafrechtelijk onderzoek gestart, waarbij personeel van de onderzoeksjournalist werd gevolgd, telefoongedrag in de gaten werd gehouden en een dossier van ruim 1000 pagina’s werd opgebouwd. Het Openbaar Ministerie (OM) beweerde dat Stegeman niet in staat was geweest om op gevoelige gebieden van de luchthaven te komen zonder toegangspas en zette de zaak door.

Toegangspas

Volgens de Hoge Raad is onvoldoende onderzocht of het echt noodzakelijk was om een toegangspas van Schiphol te vervalsen om bij het vliegtuig van de Koningin te komen. “Dat aspect moet nu opnieuw worden bekeken”, stelt een zegsvrouw van de Hoge Raad tegenover NU.nl. “Van belang is of er ook op een andere manier kon worden aangetoond dat de veiligheid op Schiphol tekortschoot.”

Kostbare zaak

“Ik snap dat een journalist alle zorgvuldigheid in acht moet nemen als hij de wet overtreedt. Dat delen we met de Hoge Raad, maar die zorgvuldigheid is betracht door Stegeman”, reageert Thomas Bruning, Algemeen Secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Maar het was nodig om de ernstige misstand aan te tonen.”
“We zien het nieuwe gedeelte van de procedure met vertrouwen tegemoet”, stelt Bruning die opnieuw rekent op vrijspraak. “We constateren nu wel dat dit een kostbare affaire voor hem wordt, want als die zaken lopen voor hem in de papieren. Daarom steunen we hem als NVJ en persvrijheidsfonds ook financieel.”

Lees het hele bericht op NU.nl »