NVJ: filmpje van Tarik staat niet op zichzelf

woensdag 24 februari 2021

De NVJ vindt de video van 'Journaal-gijzelnemer’ Tarik Z. een zorgwekkende ontwikkeling. Het filmpje waarin Tarik Z. 'iedereen waarschuwt voor de NOS en de publieke omroep' verscheen dinsdag 23 februari op Instagram. 

foto: Robin Utrecht

In de video, die ondertussen offline is gehaald, stelt Tarik Z. zich voor als ‘de jongen die zes jaar geleden de NOS is binnengevallen’. In januari 2015 drong hij gewapend met een gaspistool de studio van het NOS Journaal binnen om zendtijd op te eisen. Tarik Z. werd na zijn actie overmeesterd en veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf, waarvan 24 voorwaardelijk. 

Het OM maakte bekend dat de video niet strafbaar is, toch heeft de NOS aangifte gedaan. NVJ-secretaris Paul Teixeira spreekt van een zorgelijke ontwikkeling: 'Deze video komt wel degelijk bedreigend over, voor de hele journalistiek in Nederland. We zien een toename van bedreigingen en geweld richting journalisten in het veilige Nederland. Dit is een treurige tendens. De journalistiek is geen partij. Het is een onafhankelijk instituut.'

Bedreigingen aan het adres van journalisten zijn aan de orde van de dag. En dat terwijl journalisten zonder gevaar moeten kunnen werken. Word je bedreigd of maak je een onveilige situatie mee en wil je hier melding van maken? Wil je leren hoe je agressie zoveel mogelijk kunt voorkomen? Kijk dan bij PersVeilig.