NVJ: maak veilig werken in Gaza mogelijk, neem internationaal recht in acht

zaterdag 11 november 2023

Het conflict rondom de Gazastrook heeft gezorgd voor gruwelijke gevolgen voor onze beroepsgroep en de wijze waarop zij hun werk kunnen doen. We willen ons medeleven uitspreken met alle slachtoffers, onze solidariteit kenbaar maken met alle collega’s die in de regio werkzaam zijn en eisen dat partijen ervoor zorgen dat de veiligheid van journalisten beter wordt gerespecteerd. 

De NVJ roept de oorlogvoerende partijen op om het internationale recht in acht te nemen, dit in vervolg op onze eerdere verklaring via de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Er moet alles aan worden gedaan om journalisten te beschermen en hun vrijheid te garanderen om verslag te doen zonder beperking of censuur.

Wij vragen de Nederlandse regering om het belang van een veilige pers en vrijheid van meningsuiting in dit conflict aan de strijdende partijen over te brengen. Alle collega’s die in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever werken, dienen dat in zo veilig mogelijke omstandigheden en vrijheid te kunnen doen.

Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds 7 oktober ten minste 39 journalisten en mediamedewerkers – 34 Palestijnen, 4 Israëli's en 1 Libanees – gedood. Vier journalisten werden in Israël gedood door Hamas. Tweeëndertig anderen stierven tijdens de bombardementen op Gaza, van wie er minstens vierentwintig werden gedood door Israëlische luchtaanvallen. 

Op 2 november heeft het CPJ ook acht gewonde journalisten gemeld en drie vermist of vastgehouden. Daarnaast zien we minstens negen arrestaties, samen met bedreigingen met censuur.

CPJ onderzoekt berichten dat tientallen mediakantoren in Gaza zijn aangevallen door Israëlische bombardementen, waardoor veel journalisten geen veilige plek hebben om verslag uit te brengen. Dat gebeurt allemaal terwijl ze werken rond voedsel-, water- en stroomtekorten en waar telecommunicatie veelvuldig ontbreekt.

Juist in oorlogssituaties spelen journalisten een cruciale rol. Het is op dit moment voor internationale en lokale journalisten onmogelijk om vanuit Gaza of de grensstreek verslag te doen. Juist het onafhankelijke oog van journalisten is nodig om de misstanden en oorlogshandelingen te rapporteren, verklaren en onderzoeken.

Het is van vitaal belang dat de pers veilige toegang heeft om vanuit Gaza verslag uit te brengen en de verhalen te vertellen die het wereldwijde publiek verdient te horen. Journalisten hebben een fundamenteel recht om het nieuws te verslaan en de feiten te laten spreken, hoe moeilijk die ook zijn vast te stellen tijdens een gewapend conflict'.

We spreken onze afschuw uit over de verschrikkelijke gevolgen van dit conflict voor onze lokale collega’s. Ons medeleven is met de slachtoffers en hun familieleden. Wij vragen beide strijdende partijen om de onafhankelijke rol van journalisten te respecteren.

Journalisten zijn de ongewapende en neutrale verslaggevers van het nieuws. Respecteer hen in hun rol, zoals het internationale recht van u eist.

Het bestuur van de NVJ