NVJ maakt bezwaar tegen opgelegde sanctie AD in Marengoproces

maandag 18 juli 2022

De NVJ heeft per brief "ernstig bezwaar" gemaakt bij de rechtbank Amsterdam tegen het weren van AD-journalisten bij het Marengoproces.

Advocaat Inez Weski bij de gerechtsbunker voorafgaand aan het slotbetoog in de zaak-Marengo, eind juni. Foto Evert Elzinga/ANP

De redactie van het Algemeen Dagblad kreeg donderdag te horen dat hun journalisten dit jaar niet meer in de rechtbank aanwezig mogen zijn bij het Marengoproces. De Amsterdamse rechtbank legt deze sanctie op omdat het AD eind juni per ongeluk enkele minuten livebeelden van een zitting in dit proces uitzond via hun website. In die beelden werden verdachten met naam en toenaam genoemd. Uitzenden van beeld uit de rechtszaal is gebonden aan strikte regels vanwege bescherming van de identiteit van verdachten.

Sanctie te zwaar

Ondanks de ernst van de fout vindt de NVJ de sanctie te zwaar. "Het uitsluiten van een geheel medium voor de rest van het jaar, in dit proces met een enorm maatschappelijk belang, vinden wij een exorbitante en buitenproportionele maatregel. Zo'n zware sanctie past bij opzet of kwade wil, niet bij een vergissing", staat in de brief die de NVJ zaterdag verstuurde naar de rechtbank Amsterdam en de Raad voor de Rechtspraak. De NVJ hoopt dat de rechtbank Amsterdam terugkomt op de beslissing en met een maatregel komt die meer passend is in deze situatie. Tot slot vraagt de NVJ in de brief om een "toezegging dat van een precedent geen sprake zal zijn". 

De brief werd mede ondertekend door vijftien redacties van landelijke en regionale dagbladen en omroepen, alsook door tientallen journalisten op persoonlijke titel. Het Nederlandse Genootschap voor Hoofdredacteuren stuurde daarnaast al een eigen brief