NVJ Mentorenprogramma: ‘Wordt vervolgd’

dinsdag 24 mei 2016

Niet alle koppels konden naar de slotbijeenkomst van het NVJ Mentorenprogramma op 19 mei komen en daar waren hele goede redenen voor. Verschillende mentees hadden die avond een opdracht of sollicitatiegesprek; een enkeling was zelfs in Algerije voor een groot journalistiek project. De avond was bij voorhand geslaagd.

In november 2015 startte de pilot van het mentorenprogramma. De mentoren en mentees kwamen na zes maanden samen weer op het hoofdkantoor van de NVJ. Begeleid door Frederique de Jong, vertelden alle koppels hoe ze het mentorenprogramma hadden ervaren. Een aantal zaken viel op.

Sparringpartner

De eerste was het belang van de sparringpartner. Vanuit de NVJ hadden de koppels een opdracht meegekregen: stel een concreet doel en ga dat samen bereiken. Maar gedurende de avond bleek de kracht van het mentorenprogramma net zozeer in het abstracte te liggen.

Praten over het vak

Neem bijvoorbeeld Hannah, de mentee van Parool-nieuwschef Wilma Haan. Hannah wilde niet alleen stukken schrijven, maar ook met andere journalisten praten over het vak. Door het mentorenprogramma schrijft ze nu ‘niet meer thuis met de poes op schoot’, maar zit ze met collega-journalisten op de nieuwsredactie van Het Parool. Mentoren geven een stukje redactiecultuur wat voor veel beginnende freelancers ontbreekt.

Amateurvoetbal in Brabant

Een tweede les is de overstap van het schoolse naar het professionele. Veel van de mentees hadden mooie ideeën. Lastiger was het om de weg vinden op een redactie. Mentee Pål Jansen werd hierbij geholpen door Nick Kivits. Hij kwam met een drieluik over amateurvoetbal in Brabant, met gewichtige onderzoeksvragen en grote verwachtingen. Kivits zag de bui al hangen: ‘Eerst maar eens dat eerste stuk verkopen, daarna zien we wel verder’. Met succes: het eerste deel is gepubliceerd, het tweede deel staat in de planning.

In goede banen leiden

De mentees liepen over van ambities en dromen. Inspirerend enthousiasme, maar het moest wel in goede banen worden geleid. Ze moesten leren kiezen. Het mooiste voorbeeld vinden we misschien wel bij mentee Paco. Als fotograaf wilde hij een portretserie maken van een uitgeprocedeerde vluchteling. Zijn foto’s waren mooi en interessant, maar wilden te veel. Mentor Guido Koppes wist daar wel raad mee. Hij nam de foto’s van Paco en zette er het mes in. Hij sneed het overbodige weg en legde de nadruk op wat echt belangrijk was. Zo leerde Paco om zijn foto’s scherper en krachtiger te maken.

Aan het eind van de avond bij de borrel werden alweer plannen gesmeed voor nieuwe ontmoetingen. Het programma krijgt een vervolg. Zoveel lijkt me duidelijk.

Tweede NVJ Mentorenprogramma in november

Het NVJ Mentorenprogramma waarin 13 jonge journalisten begeleid worden door 13 ervaren mentoren krijgt een vervolg. Op 19 mei werd de eerste editie van het programma succesvol afgesloten met de uitreiking van de certificaten. De tweede editie gaat op 10 november van start en duurt tot 11 mei 2017. 

(foto: Peter Smet/Guido Koppes Fotografie)