De NVJ over… kroonprins

woensdag 26 augustus 2009

De rechter doet 28 augustus uitspraak over de zaak die prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanspanden tegen Associated Press (AP). Het Amerikaanse persbureau verspreidde vakantiefoto’s van het stel.
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: ‘Het is een belangrijke uitspraak omdat het gaat over het vrij kunnen handelen van journalisten.

Hier wordt uitgemaakt in hoeverre ook op openbare gelegenheden het belang van de koninklijke familie prevaleert boven het belang van de nieuwsgarende journalist. Laten we voorop stellen dat de Oranjes recht hebben op privacy. Er zijn grenzen aan het publiceren van foto’s, zeker als het om kinderen gaat. Dat is evident en wordt door de beroepsgroep ook niet ontkend. Tot zover akkoord.

Maar aan deze zaak zitten twee problemen: Het internationale persbureau heeft zich niet schuldig gemaakt aan hinderlijk volgen. De aard en manier van publicatie zijn niet precair of pijnlijk, en geen ingrijpende inbreuk op de privacy van de Oranjes. Moet elke foto waar een kind van het Koninklijk Huis op staat verboden worden? Dat we alleen nog maar plaatjes te zien krijgen van geregisseerde fotomomenten? Dat gaat fundamenteel te ver. Openbare ruimte moet openbare ruimte blijven.

Wat ons ook stoort is dat de mediacode door de koninklijke familie als een soort wet wordt gepresenteerd, zonder dat zich daar ook maar één parlementariër over heeft gebogen. Het is puur een instrument van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Het zijn de journalisten die moeten bepalen wanneer een foto nieuwswaardig is. De rol van het Koninklijk Huis, door de samenleving gefinancierd, leent zich eigenlijk niet voor dergelijke codes.’