NVJ over: de kei, de kiezels en het zand

maandag 21 november 2011

Een dag heeft te weinig uren, ben ik de enige freelancer die dat zo ervaart?
Ik verbaas me vaak over hoe anderen het doen, maar ik heb aan het eind van de dag altijd nog zoveel bezigheden over waar ik níet aan ben toegekomen. Het werk, het bijhouden van het nieuws, het dagelijks leven: het lijkt wel alsof ik steeds méér uren in een dag nodig heb.
Een paar jaar geleden vertelde een deskundige in time-management tijdens een workshop op één van onze freelancersdagen dat je je dag als een Vaas zou moeten zien en je werkzaamheden als Keien, Kiezels en Zand. Bij het indelen van je dag stop je eerst je grootste kei in de vaas. Die vul je daarna op met kiezels en tot slot laat je de gaatjes vollopen met zand.

De kei is je grote klus: een opdracht met een deadline, of tijdrovende research. De kiezels zijn je telefoontjes, je mails, je administratie. Het zand is rest-spul: paperclips kopen, je bureau opruimen, naar de stomerij. Geen must voor de dagelijkse productie, wel nodig op termijn. Het klinkt zo simpel, maar het lukt me zelden.
Die kei heb ik altijd wel snel te pakken: m’n radioprogramma, of de inhoudelijke voorbereiding van een conferentie of voorstelling. Duidelijke klussen met een deadline, dat lukt me goed, en ik hou van de flow die zo’n kei van me vraagt.

Maar de telefoontjes, de mail, de administratie: die nekken me. Wat ik voor kiezels aanzie, blijken meestal óók zware keien te zijn. ‘Even’ de Belastingdienst bellen, kost zomaar een halve middag. Met even crossen op de digitale snelweg zijn er zo weer een paar uur voorbij. En als ik dan ook nog ‘even’ m’n nieuwe verzekering moet nakijken begint het al knap donker te worden.

De kei en de kiezels, zij slokken mijn dagen op. Het doosje paperclips, het opgeruimde bureau, het gestoomde pak: ik kom er niet aan toe. Het zand hoopt zich op, voor ik het weet zijn ook dat harde kiezels en op termijn zelfs keien geworden.
Daarom: voor mij heeft een dag te weinig uren; hoe lossen andere freelancers dat op?

Margriet Vroomans, voorzitter sectie Freelance