NVJ pleit bij fusie RTL en Talpa voor behoud identiteit en pluriformiteit

woensdag 23 juni 2021

RTL Nederland en Talpa Network gaan fuseren tot een nieuw RTL Nederland. RTL Group krijgt 70 procent van de aandelen, Talpa-eigenaar John de Mol 30 procent. De NVJ wil dat beide partijen pluriformiteit en de identiteit van de nieuwszenders kunnen blijven garanderen, zodat in elk geval de journalistiek aan de commerciële omroepkant niet wordt beperkt.  

Beeld: Rob Engelaar

De NVJ pleit met name voor het behoud van de journalistieke programma’s bij beide organisaties om de pluriformiteit in stand te houden. In de komende weken wil de NVJ in gesprek gaan met de ondernemingsraden, redactieraden en de directie van beide omroepen. ‘Voorop staat onze oproep om de nieuwszenders te behouden en de identiteit van de nieuwszenders, goede arbeidsvoorwaarden, het behoud van werkgelegenheid, en een goede sociale vertrekregeling mocht daar aanleiding toe zijn’, aldus omroepsecretaris Wais Shirbaz.

Hij kijkt met enige zorg naar een verdere mediaconcentratie. ‘We hebben eerder in de uitgeverijsector gezien dat de mediaconcentratie niet leidde tot een verbetering van de positie van bijvoorbeeld freelancers.’

De Europese Commissie en de Autoriteit Consument en Markt moeten de fusie nog wel goedkeuren.