NVJ praat mee over De Nieuwe Vakbeweging

maandag 19 maart 2012

Een groep kwartiermakers onder leiding van PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma werkt sinds begin dit jaar aan de vernieuwing van de grootste vakbeweging van Nederland, de FNV. FNV zal op termijn verdwijnen en gaat plaatsmaken voor wat wordt genoemd De Nieuwe Vakbeweging. De NVJ praat mee over de nieuwe vakbeweging, maar houdt daarbij haar eigen belang in de gaten.

De NVJ, die zelfstandig opereert en een eigen koers vaart, is vooral lid van FNV vanwege de invloed in belangrijke organen als SER en Stichting van de Arbeid en ook vanwege de collectieve verzekering in het weerstandsfonds. De NVJ praat mee over de nieuwe vakbeweging, maar houdt daarbij haar eigen belang wel in de gaten. Ze wil bovendien een heldere stem blijven houden binnen de overkoepelende organisaties. Zoals het nu lijkt staat de wijze waarop de NVJ is georganiseerd model voor de nieuwe vakbeweging. Dat wil zeggen: mensen organiseren rond een vak in een combinatie van vakbond en beroepsvereniging.

Op dit moment wordt onderzocht wat de beste wijze van organiseren is. Daartoe is een groep kwartiermakers onder leiding van Jetta Kleinsma aan de slag gegaan. Zij voeren gesprekken met bestuurders, leden en medewerkers van de diverse bonden. De kwartiermakers gaan een oprichtingscongres voor de nieuwe vakbeweging in juni 2012 voorbereiden.