NVJ praat namens freelancers met directie Hearst

dinsdag 30 maart 2021

De nieuwe overeenkomst van opdracht die freelancers recent bij Hearst ontvingen, heeft voor de nodige onrust gezorgd. De NVJ heeft inmiddels een positief gesprek gehad met de directie, die bereid is te werken naar een oplossing. ‘We zijn hier blij mee. Freelancers zijn het kapitaal van deze organisatie’, reageert NVJ-secretaris Milen van Boldrik.

Zo’n 80 freelancers hebben zich verenigd in een collectief en de NVJ benaderd om hen te helpen. De directie van Hearst heeft de signalen vanuit de freelancers snel opgepakt en de NVJ uitgenodigd om tafel te gaan. Dat gesprek verliep positief en de directie is bereid om tot een oplossing te komen die voor iedereen acceptabel is. Bovendien wil de directie periodiek in gesprek gaan met een delegatie van de Hearst-freelancers.

NVJ-secretaris Milen van Boldrik: ‘De NVJ was verrast over de inhoud van de overeenkomst van opdracht, waarin veel plichten staan en weinig rechten voor freelancers. Op uitnodiging van de directie van Hearst zijn we snel gaan praten. We merkten dat de directie de signalen van de freelancers serieus namen en willen werken naar een oplossing. Daar zijn we blij mee. Freelancers zijn het kapitaal van deze organisatie.’

Hearst is uitgever van ondermeer ELLE, Vogue, Harper’s BAZAAR, Cosmopolitan, Glamour, Women’s Health, Quote, Esquire, National Geographic, Quest, Men’s Health en Runner’s World.