NVJ protesteert tegen gebruik persvakken door politie

maandag 14 oktober 2019

De NVJ is tegen het gebruik van persvakken en heeft dit de woordvoerder van de politie Amsterdam laten weten. Door het gebruik van persvakken is de vrije nieuwsgaring in het geding. Bij twee demonstraties van Extinction Rebellion werd door het gebruik van persvakken het zicht op de arrestatie van demonstranten bemoeilijkt. Hierdoor konden (foto)journalisten onvoldoende in beeld brengen hoe de arrestaties verliepen. Bij beide demonstraties werden alle demonstranten aangehouden omdat zij onrechtmatig demonstreerden.

foto: Ana Fernandez/HH

De NVJ wil een structurele oplossing om het gebruik van persvakken tegen te gaan. Ruben Sprong, woordvoerder van de politie Amsterdam, en de NVJ gaan kijken of agenten beter kunnen worden getraind in Amsterdam. De rechten en plichten van de Landelijke Politie Perskaart willen zij beter onder de aandacht brengen van agenten. Daarnaast willen zij kijken hoe beide partijen – agenten en (foto)journalisten – beter met elkaar kunnen omgaan. De toonzetting en onderlinge communicatie tussen beide partijen kunnen beter.

De NVJ zal haar leden over het vervolgtraject informeren. Daarnaast roept zij leden op om als er gebruik wordt gemaakt van persvakken de NVJ te bellen. Dit kan in het weekend via het algemene nummer van de NVJ dat automatisch wordt doorgeschakeld naar het noodnummer. De NVJ kan in zo’n geval meteen contact opnemen met de woordvoerder van de politie. Feit blijft wel dat op dat moment – in de hectiek van de strijd – de kans klein is dat een persvak wordt opgeheven.