NVJ reageert op bedreigingen tegen FunX

donderdag 7 mei 2020

De NVJ noemt het verschrikkelijk dat radiozender FunX is gestopt met het nachtprogramma Ramadan Late Night. Meerdere medewerkers zijn met de dood bedreigd omdat er muziek werd gedraaid in het ramadanprogramma. Het stopzetten wegens bedreiging noemt algemeen secretaris Thomas Bruning op NPO Radio 1 ‘het meest ingrijpende voorbeeld van wat je niet in Nederland wil horen'. De zender wordt sinds de bedreigingen extra beveiligd.

In de uitzending op Radio 1 verwijst Bruning naar de Dag van de Persvrijheid van afgelopen zondag, 3 mei. ‘Je zou zeggen dat het in Nederland wel goed zit. Maar als deze bedreigingen niet worden aangepakt of mensen die dit soort bedreigingen uiten niet vervolgd worden, dan kunnen we zoiets belangrijks als persvrijheid niet waarborgen.’

Uit onderzoek blijkt dat het aantal bedreigingen tegen journalisten in de afgelopen jaren fors is toegenomen. De NVJ, Politie en OM hebben daarom het initiatief PersVeilig opgezet met als doel om de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat en op social media. De politie geeft extra prioriteit aan opsporing en het OM eist extra zware straffen.