NVJ roept op: steun vier ter dood veroordeelde journalisten in Jemen

vrijdag 18 februari 2022

De International Federation of Journalists (IFJ) heeft een petitie opgesteld om vier ter dood veroordeelde journalisten in Jemen te redden. De oproep is geadresseerd aan de speciale gezant van de secretaris-generaal van Jemen. De NVJ ondersteunt het initiatief en roept journalisten in Nederland op de petitie te tekenen.

Spandoek met in het Arabisch 'Stop het doden van journalisten' tijdens een betoging in Sana'a, 2016. De vier personen op de foto zijn niet de ter dood veroordeelde journalisten. Foto Yahya Arhab/EPA.

De IFJ vraagt de autoriteiten hun "uiterste best te doen om de levens van onze vier collega's te helpen redden en de veiligheid en vrijheid van hen en alle andere journalisten die momenteel in de gevangenis in Jemen zitten, veilig te stellen".

De vier journalisten zitten al sinds juni 2015 vast en hebben sinds hun arrestatie te maken gehad met fysieke en psychologische marteling. Op dit moment zitten zij in een dodencel, omdat ze zijn veroordeeld voor verraad en het helpen van de vijand, "terwijl hun enige misdaad is dat zij hun werk als journalisten deden" - aldus de IFJ in de petitie.