NVJ sluit zich aan bij IFJ-protest tegen sluiting Griekse omroep

maandag 17 juni 2013

De NVJ sluit zich aan bij de actie van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) die wereldwijd aandacht en steun vragen voor de ontslagen journalisten van de Griekse staatsomroep ERT. De NVJ vindt de sluiting volstrekt ondemocratisch en verklaart solidair te zijn met de collega’s in Griekenland.

De internationale koepel van journalistenverenigingen, waaronder de NVJ, voert strijd om het betreurenswaardige besluit terug te draaien. In een brief aan de Griekse premier Antonios Samaras laat IFJ weten geschokt te zijn over de beslissing om de uitzendingen van ERT te beëindigen. Ook meldt IFJ in de brief dat zij samen met de Griekse journalistenvereniging naar oplossingen zoekt, maar dringt er tegelijkertijd op aan dat de Griekse regering onmiddellijk ERT de mogelijkheden biedt om weer uit te kunnen zenden. IFJ/EFJ organiseerde afgelopen vrijdag een solidariteitsprotest bij de Griekse ambassade in Brussel. De Griekse journalistenstaking, die vorige week woensdag begon na het plotselinge sluiten van ERT, zal nog tot en met dinsdag duren.

De NVJ is verbijsterd over de plotselinge sluiting van ERT en vindt het een rechtstreekse aanval op de vrijheid van meningsuiting. Het is schandalig dat de Griekse regering de publieke omroep misbruikt in een politieke strijd met Brussel. Helaas staat een draconische maatregel als deze niet op zichzelf. Steeds meer proberen Europese regeringen controle te krijgen over journalistieke media. Een echte publieke omroep echter kan alleen functioneren als deze volledig onafhankelijk is, aldus de NVJ.