NVJ sluit zich aan bij meldpunt Mores

donderdag 24 maart 2022

De NVJ is officieel aangesloten bij Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de Nederlandse culturele en creatieve sector. 

Met de aansluiting deze week wil de NVJ de journalistieke achterban een mogelijkheid bieden om grensoverschrijdend gedrag te melden en de garantie dat meldingen professioneel worden opgepakt. Mores en de vertrouwenspersonen van het meldpunt zijn onafhankelijk. De vertrouwenspersonen werken in absolute vertrouwelijkheid en hebben een geheimhoudingsplicht.

Veilig voelen

Mores werd een aantal jaar geleden opgericht door de filmsector als reactie op de meldingen van seksueel overschrijdend gedrag in die sector. Tegelijk met de NVJ sluiten ook De Schrijverscentrale, de Auteursbond en GAU zich aan bij Mores.online. Daarmee is het meldpunt vanaf nu ook beschikbaar voor schrijvers, journalisten, fotojournalisten, programmamakers, illustratoren, spoken word-artiesten, vertalers en scenarioschrijvers. 

"Berichten en getuigenissen over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice lieten zien dat deze schadelijke praktijken ook plaatsvinden in de media", zegt Milen van Boldrik, secretaris zelfstandigen en NVF. "De NVJ vindt dat elke programmamaker, journalist, redacteur en deelnemer zich veilig moet voelen in deze sector. Aansluiting bij meldpunt Mores is een stap om grensoverschrijdend gedrag te monitoren en een halt toe te roepen."