NVJ stuurt eindbod met ultimatum naar werkgevers

donderdag 1 december 2011

De NVJ stuurt vrijdag 2 december een eindbod met ultimatum voor de CAO Dagblad naar de werkgevers. Vertegenwoordigers van alle krantenredacties kwamen donderdag naar De Observant in Amersfoort om te praten over vervolgstappen na de mislukte onderhandelingen over de nieuwe CAO. De actiebereidheid onder dagbladjournalisten is groot, constateert de NVJ. ‘Dagbladjournalisten zijn geschrokken van de voorstellen van de werkgevers. Ze vinden die “onfatsoenlijk” en “schofferend”’, aldus de NVJ.

Struikelblokken zijn de auteursrechtenvergoeding van 0,5 procent, de loonsverhoging van twee keer 1 procent na vier jaar van praktische stilstand, de looptijd van 30 maanden en de pensioenafbraak door minimum pensioenvoorwaarden buiten werking te stellen. Bovendien willen de werkgevers de ouderendagen herverdelen over de gehele redactie, maar niet voor ze eerst tenminste 0,5% van de loonsom hebben afgeroomd.

‘We hadden een heel redelijk basic pakket’, zegt dagbladsecretaris Tom Gibcus, ‘tegenover het “afschaffen, afschaffen en afschaffen” van de werkgevers.’