NVJ tegen mogelijke btw-verhoging dagbladsector

maandag 19 september 2011

De NVJ is sterk tegen een btw-verhoging in de dagbladsector. Staatssecretaris Weekers van Financiën overweegt het lage btw-tarief van 6 procent voor dagbladen te verhogen naar 19 procent. ‘Deze verhoging zou in één klap de weinige positieve maatregelen van oud-minister Plasterk ten aanzien van de printmedia, zoals innovatiegeld voor de perssector en de aanstelling van jonge journalisten (Plasterk-regeling), teniet doen’, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Bruning vreest dat bij een eventuele verhoging van de btw als eerste wordt gekeken naar de redactionele bezettingen. ‘Met de aanbevelingen van de commissie Brinkman in het achterhoofd zou het kabinet niet een dergelijke maatregel moeten nemen. Net als de btw-verhoging in de culturele sector zal het een extra straf zijn, in plaats van een impuls op het door het kabinet gepropageerde particulier initiatief. Een btw-verlaging voor digitale titels en apps zou eerder in de rede liggen.’

De NVJ zal op korte termijn een brief met deze strekking naar staatssecretaris Frans Weekers van Financiën en de Tweede Kamer sturen. De Tweede Kamer debatteert op 10 oktober over dit onderwerp.