NVJ verheugd over vrijlating Kambakhsh

maandag 7 september 2009

De NVJ heeft verheugd gereageerd op het zojuist bekend geworden nieuws dat de in Afghanistan in eerste instantie ter dood veroordeelde journalist Sayed Parvez Kambakhsh is vrijgelaten. De jonge journalist had een artikel over vrouwenrechten binnen de islam gedownload en met mede-studenten gedeeld.

De NVJ heeft zich, samen met veel internationale organisaties, ingezet voor zijn lot. Ruim 1600 Nederlandse collega’s tekenden een petitie. De NVJ haalde de broer van Kambakhsh naar Nederland om aandacht te vragen voor zijn zaak en sprak meerdere malen de minister van Buitenlandse zaken Maxim Verhagen aan op deze kwestie, wijzend op de actieve bemoeienis van Nederland in Afghanistan. Zijn doodstraf was eerder al omgezet in 20 jaar celstraf. Het vandaag bekend geworden nieuws noemt NVJ-secretaris Thomas Bruning “een kleine overwinning voor de persvrijheid in een complexe regio.”
“Het is een bemoedigende gedachte dat het er tenminste op lijkt dat voortdurende internationale aandacht en actie voor dit soort onrecht toch zin lijkt te hebben.”