NVJ verheugd over vrijspraak Jelle Visser en Jan Ponsen

donderdag 9 februari 2012

De NVJ is verheugd dat de rechtbank van Eschweiler vandaag de Nederlandse journalisten Jelle Visser en Jan Ponsen heeft vrijgesproken. De EenVandaag journalisten werden vervolgd voor een met verborgen camera opgenomen item over de oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. Algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning: ‘De rechter heeft geoordeeld dat de aantasting van de privacy van Broere niet opweegt tegen het belang van vrije nieuwsgaring.’

Het Duitse OM had besloten tot strafvervolging over te gaan op grond van het overtreden van een wetsartikel dat “de vertrouwelijkheid van het woord” beschermt. De Nederlandse journalisten riskeerden op grond hiervan een gevangenisstraf van drie jaar.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, die de journalisten bijstaat en vandaag het proces heeft bijgewoond, verklaart: ‘De rechter heeft geoordeeld dat de aantasting van de privacy van Broere niet opweegt tegen het belang van vrije nieuwsgaring. We beschouwen deze uitspraak dan ook als een overwinning voor de journalistiek.’

De verborgen camera is een middel dat zorgvuldig moet worden ingezet, maar cruciaal kan zijn om misstanden aan de kaak te stellen. ‘We zijn blij dat de Duitse rechter dit belang op waarde heeft geschat en het journalistieke belang voorrang heeft gegeven’, aldus Bruning.

Het Persvrijheidfonds heeft de journalisten financieel ondersteund. Eerder werd een klacht tegen de journalisten door de Raad voor de Journalistiek ongegrond verklaard vanwege het journalistieke belang. De rechter heeft deze uitspraak van de Raad zwaar meegewogen in de uiteindelijke beslissing van vandaag.

De NVJ en haar Duitse zusterorganisatie Deutscher Journalisten-Verband (DJV) steunen de journalisten in hun zaak.