NVJ veroordeelt arrestatie Okke Ornstein in Panama

zondag 20 november 2016

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is afgelopen dinsdag 15 november bij binnenkomst in Panama opgepakt en vastgezet. Ornstein hangt een gevangenisstraf van 20 maanden boven het hoofd vanwege smaad en laster. De NVJ veroordeelt de arrestatie scherp.

Oorzaak zijn enkele artikelen die hij op zijn blog schreef over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. ‘Een celstraf van 20 maanden vanwege de publicatie van een reeks blogs is in strijd met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn’, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

Geen enkele grond voor strafrechtelijke vervolging

Ornstein is in Panama op zijn blog vooral actief met verhalen over corruptie en fraudezaken. ‘Met deze arrestatie wordt een signaal afgegeven dat kritische journalistiek over fraude en corruptie niet mogelijk is in Panama. Ornstein wordt in deze kwestie afgestraft op een wijze die absoluut niet past in een democratische rechtsstaat’, aldus Bruning. Ook inhoudelijk heeft het er alle schijn van dat er geen enkele grond bestond voor strafrechtelijke vervolging van Ornstein.

De zakenman die hem veroordeeld kreeg, is in de VS veroordeeld voor vergelijkbare feiten als waarover Ornstein schreef. Ook in Panama hing hem strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. Hij zou het land inmiddels verlaten hebben.

Daarbij kreeg Ornstein, volgens zijn in Nederland betrokken advocaat Channa Samkalden, in de in Panama gevoerde strafzaak geen behoorlijk proces en geen fatsoenlijke rechtsbijstand.  

Samenwerking met Buitenlandse Zaken

De NVJ tracht samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade ter plaatse Ornstein zo spoedig mogelijk vrij te krijgen en ervoor te zorgen dat hij de beschikking krijgt over adequate juridische bijstand. De NVJ is verheugd dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade ter plaatse zich voor deze kwestie inzetten, maar doet ook een beroep op minister Koenders om deze kwestie op het hoogste niveau in Panama aan te kaarten.

Bananama Republic

Okke Ornstein is een in Panama woonachtig en werkzame journalist van Nederlandse nationaliteit. Ornstein heeft de websites www.ornstein.org en www.bananamarepublic.com in beheer. Eerstgenoemde website gaat over zijn algemene journalistieke werk. Bananama Republic richt zich specifiek op Panama en in bredere zin op Latijns-Amerika. Ornstein bespreekt er op prikkelende wijze achtergronden en nieuwsberichten, met name op het vlak van Corruption, Scam & Frauds en Politics.

Ornstein werkt onder meer voor de Nederlandse publieke omroep en Al Jazeera. Zijn werk is genomineerd voor belangrijke prijzen zoals de Prix Europa radio prijs (2013). De NTR zond in 2015 een documentaire van hem in voor De Tegel-prijs.

Meer informatie:

Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ 06-20495245