NVJ vertegenwoordiging aanwezig bij rechtszaak Füsun Erdogan

dinsdag 24 september 2013

Een vertegenwoordiging van internationale journalisten, onder wie Mehmet Ülger namens de NVJ, is dinsdag 24 september aanwezig bij het vervolg van de rechtszaak tegen de Turks/Nederlandse journaliste Füsun Erdogan. In juni werd een gevangenisstraf van levenslang tegen haar geëist. Zij wordt ervan beschuldigd leider te zijn van een verboden communistische organisatie.

De NVJ, EFJ en de Dansk Journalistforbund hebben internationaal aandacht gevraagd voor haar zaak. Erdogan is een van de vele journalisten in Turkije die vanwege haar werk gevangen zit. In brieven aan de Turkse Ambassade en de minister van Buitenlandse Zaken heeft de NVJ haar afkeuring uitgesproken over de onbegrijpelijk zware eis.

De Nederlands/Turkse Füsun Erdogan keerde in 1989 vanuit Nederland terug naar Turkije waar zij tot aan haar arrestatie in 2006 als journalist werkzaam was in Istanbul. Erdogan was oprichter en directeur van de regionale radiozender Özgür Radio, die nog steeds in de lucht is.
Füsun Erdogan is in 2006 opgepakt omdat haar naam zou zijn gekoppeld aan een verboden communistische organisatie. Zij wordt ervan beschuldigd leider te zijn van deze organisatie. Zijzelf ontkent dit en volgens haar familie zijn ook geen harde bewijzen gevonden. Zelf gelooft de journaliste dat ze gevangen zit vanwege haar kritische standpunten in de media.

Meer bij EFJ