NVJ verzoekt ambassadeur Israël om gesprek

dinsdag 19 maart 2024

De NVJ heeft vandaag in een brief aan de Israëlische ambassadeur gevraagd om onmiddellijke en expliciete stappen te ondernemen om de levens van journalisten die verslag doen van de Gaza-oorlog te beschermen, in overeenstemming met het internationaal recht. De NVJ verzoekt de ambassadeur om een gesprek om de urgente zorgen nader toe te lichten. 

Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober zijn er al minstens 99 journalisten gedood. Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn bijna alle omgekomen journalisten gedood door het Israëlische leger (IDF). Onafhankelijke rapporten onderstrepen dat de IDF in sommige gevallen doelbewust journalisten heeft aangevallen.

Het laatste voorbeeld in een lange rij vond dit weekend plaats, toen de Arabische correspondent van Al Jazeera, Ismail al-Ghoul, werd gearresteerd en zwaar geslagen en de uitrusting van journalisten werd vernietigd door Israëlische troepen in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad. ‘Wij begrijpen de complexiteit van deze oorlog’, stelt de NVJ in haar brief, ‘maar dit mag geenszins een reden zijn om journalisten aan te vallen en het hen onmogelijk te maken hun werk op een veilige manier te doen.’

Thomas Bruning sprak vandaag bij De Nieuws BV over de persvrijheid en veiligheid voor journalisten in Gaza en de brief aan de Israëlische ambassadeur.