NVJ voert actie voor ter dood veroordeelde journalist

donderdag 24 januari 2008

NVJ start petitie tegen terdoodveroordeling Afghaanse journalist

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageert met afschuw op de terdoodveroordeling wegens blasfemie van de 23-jarige journalist Sayad Parvez Kambakhsh.

De NVJ roept de president van Afghanistan, Hamid Karzai op om Kambakhsh’ veroordeling ongedaan te maken door middel van een petitie, te ondertekenen via een speciale webpagina.

Kambakhsh, journalist bij Janan-e-Naw, is op 27 oktober 2007 in hechtenis genomen wegens belediging van de Islam. Hij werd beschuldigd van de verspreiding van anti-Islam artikelen en boeken. Op 22 januari 2008 heeft de rechtbank in de Afghaanse provincie Balkh de terdoodveroordeling uitgesproken.

Volgens het AIJA (de Afghan Indepent Journalists’ Association) is Kambakhsh juridische bijstand onthouden en zijn journalisten en mensenrechtenorganisaties toegang tot de rechtbank ontzegd. Protesterende journalisten en Kambakhsh’ supporters werden door de rechtbank bedreigd met arrestatie.

De NVJ heeft contact gehad met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en aangedrongen op actie door minister Verhagen.

De internationale zusterorganisatie van de NVJ, de International Federation of Journalists (IFJ), heeft namens alle aangesloten journalistenbonden tevens president Karzai opgeroepen om het vonnis te herroepen en tevens juridische steun aangeboden aan Kambakhsh.

De NVJ zal druk blijven uitoefenen via alle kanalen die haar ter beschikking staan om de situatie voor Kambakhsh en andere journalisten die bedreigd worden te verbeteren.

De petitie en meer informatie over Kambakhsh is te vinden op www.villamedia.nl

*************************
De NVJ is de beroepsvereniging van journalisten

Voor meer informatie:

Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ, telefoonnummer 020-6766771 of 06-20495245

De informatie opgenomen in dit bericht is vertrouwelijk en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Indien u dit bericht onterecht ontvangt, wordt u verzocht de inhoud niet te gebruiken, te vernietigen en de afzender direct te informeren via bovenstaand e-mailadres dan wel via 020-6766771.