NVJ vraagt aandacht voor Turks/Nederlandse journaliste

dinsdag 3 september 2013

De NVJ vraagt bij de Turkse autoriteiten direct om opheldering over de onnodig lange hechtenis van de Turks/Nederlandse journaliste Füsun Erdogan. Zij wordt al zeven jaar gevangen gehouden in Turkije. Tijdens een laatste hoorzitting in juni is zelfs een gevangenisstraf van levenslang tegen haar geëist. De uitspraak is 24 september.

De Nederlands/Turkse Füsun Erdogan keerde in 1989 vanuit Nederland terug naar Turkije waar zij tot aan haar arrestatie in 2006 als journalist werkzaam was in Istanbul. Erdogan was oprichter en directeur van de regionale radiozender Özgür Radio, die nog steeds in de lucht is.

Füsun Erdogan zou in 2006 zijn opgepakt omdat haar naam werd gekoppeld aan een verboden communistische organisatie. Zij wordt ervan beschuldigd leider te zijn van deze organisatie. Zijzelf ontkent dit en volgens haar familie zijn ook geen harde bewijzen gevonden. Zelf gelooft de journaliste dat ze gevangen zit vanwege haar kritische standpunten in de media. In juni eiste de officier van justitie levenslang tegen Füsun Erdogan. De NVJ vindt de eis onbegrijpelijk zwaar en heeft de Turkse autoriteiten in Nederland hierop aangesproken.

Vanuit de gevangenis blogt Füsun Erdogan wekelijks op de mensenrechtensite Bianet

Laatste nieuws