NVJ vraagt De Telegraaf om opheldering nieuwe standaardtarieven freelancers

maandag 28 augustus 2017

UPDATE - De NVJ heeft in een brief aan De Telegraaf gevraagd wat de aanleiding is geweest om de tarieven voor freelance journalisten bij te stellen. Het nieuwe standaardtarief betekent in sommige gevallen een achteruitgang van min 40 procent.

De Telegraaf hanteert vanaf 1 oktober nieuwe standaardtarieven voor schrijvende journalisten die per woord betaald krijgen. Er geldt vanaf die datum een standaardtarief van dertig cent per woord voor binnenland- en regio verslaggeving en veertig cent per woord voor buitenlandcorrespondenten. Ook komen telefoonkosten per 1 oktober 2017 niet langer voor vergoeding in aanmerking.

In de brief aan De Telegraaf schrijft de NVJ dat volgens informatie van zelfstandige journalisten deze aanpassing een forse achteruitgang betekent die in sommige gevallen oploopt tot min 40 procent. De NVJ vraagt in de brief wat de aanleiding is voor deze aanpassing, hoeveel zelfstandige journalisten het treft en hoeveel zelfstandige journalisten erop achteruitgaan en hoeveel per woord.

De Telegraaf heeft in een antwoord aan de NVJ aangegeven dat afspraken met freelancers die in het verleden zijn gemaakt, onderhevig zijn aan verandering als gevolg van de marktomstandigheden. Die omstandigheden zijn, aldus de uitgever, niet van dien aard dat van een instandhouding of verhoging van het huidige tarief zou mogen worden uitgegaan. In totaal zijn 73 freelance journalisten door De Telegraaf aangeschreven.

De NVJ is op dit moment ook in gesprek met een groep freelance journalisten die voor De Telegraaf werkzaam is.