NVJ vraagt Timmermans zich in te spannen voor Füsün Erdogan

woensdag 6 november 2013

De NVJ doet een beroep op minister F. Timmermans van Buitenlandse Zaken om zich actief in te spannen voor het lot van de Turks-Nederlandse journaliste Füsün Erdogan. Deze week werd zij door een Turkse rechtbank veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Al eerder heeft de NVJ hierop bij het ministerie aangedrongen, toen deze zomer duidelijk werd dat tegen Erdogan een levenslange celstraf zou worden geëist. Ook de Deense, Turkse en Europese verenigingen van journalisten zetten zich in voor de zaak van mevrouw Erdogan.

“Allen zijn ervan overtuigd dat hier een journaliste tot levenslange gevangenisstraf wordt veroordeeld, alleen omdat haar mening niet strookt met die van het Turkse regime”, zo staat in de brief te lezen die vandaag is gestuurd naar de minister. “Naast Füsün werden maandagnacht vijf andere journalisten tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Daarnaast zitten er bijna 50 journalisten achter de tralies in Turkije. De veroordeling van Füsün Erdogan geeft Nederland een gelegenheid bij uitstek om de Turkse regering hierop aan te spreken, het gaat immers om een journaliste, die de Nederlandse nationaliteit heeft en waarvoor u een verantwoordelijkheid draagt. Wij dringen bij u aan op concrete stappen om een uiterste inspanning te doen voor deze Turks-Nederlandse journaliste.”

Gisteren riep ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) de minister op om op te komen voor de journaliste. Donderdag 14 november vindt het commissieoverleg Buitenlandse Zaken over Turkije plaats in de Tweede Kamer.