NVJ vraagt Verhagen afkeuring beschieting VN-hoofdkwartier

zaterdag 17 januari 2009

De NVJ vraagt minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken om in een verklaring zijn afkeuring uit te spreken over de beschieting op het VN-hoofdkwartier in het Gaza-stad, waarbij twee RTL Nieuws medewerkers gewond zijn geraakt. Ook vragen NVJ-voorzitter Huub Elzerman en algemeen secretaris Thomas Bruning de minister om Israël te verzoeken een onafhankelijk internationaal onderzoek in te stellen naar de toedracht van de aanslag.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
T.a.v. de minister Drs. M.J.M. Verhagen
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Amsterdam, 16 januari 2009

Geachte heer Verhagen,

Bij een beschieting op het VN-hoofdkwartier in het Gaza-stad zijn een cameraman en technicus, die voor RTL Nieuws werken, gewond geraakt. Ze waren in een pand vlakbij het VN-gebouw toen een door het Israëlische leger afgevuurde raket door het plafond kwam en door de vloer verdween.

De technicus werd aan zijn hoofd verwond en de man cameraman aan zijn arm.

Het kantoor, waarin deze journalisten werkzaam zijn, wordt ook gebruikt door andere nieuwsorganisaties, onder andere door Fox News en Reuters. Het was aan Israël naar verluidt genoegzaam bekend dat dit gebouw slechts voor dit doel gebruikt werd, kort tevoren waren nog de coördinaten van deze locatie aan het Israëlische leger doorgegeven, zo meldden diverse bronnen, waaronder het persbureau Reuters.

Wij vragen u om in een verklaring uw afkeuring over dit incident uit te spreken en Israël te verzoeken om een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de toedracht van de aanslag.

De afgelopen jaren, zo blijkt ook uit de rapporten van internationale organisaties zoals CPJ en INSI, zijn er steeds meer doden en gewonden te betreuren binnen de journalistieke beroepsgroep.

Bij deze incidenten, veelal bij internationale conflictsituaties, zijn journalisten vaak expliciet doelwit van geweld. De tragische dood van cameraman Stan Storimans in augustus 2008 heeft deze werkelijkheid ook voor Nederland heel dichtbij gebracht.

Bij die gelegenheid heeft u duidelijk stelling genomen en een internationaal onderzoek gelast.

Wij zijn van mening dat de verantwoordelijkheid van de Nederlandse staat ten aanzien van deze voor RTL werkende journalisten in dezen met zich meebrengt dat u nu opnieuw actief actie onderneemt.

Het is ons bekend dat de aanslag van 15 januari samenhangt met de aanval op het nabijgelegen VN-kantoor, waar ongetwijfeld ook onderzoek naar zal worden gedaan.

Een separate reactie ten aanzien van dit incident is echter op zijn plaats, aangezien de internationale journalistiek, werkzaam in en rondom de Gaza-strook steeds meer geconfronteerd wordt met een vijandige houding. Gecombineerd met dit net niet noodlottige incident van 15 januari zou het zeer welkom zijn als de internationale gemeenschap Israël zou kunnen oproepen om de neutrale positie van journalisten te eerbiedigen en de internationale verdragen na te komen.

Uiteraard willen wij als beroepsorganisatie van journalisten, in samenwerking met onze internationale zustervereniging een onafhankelijk onderzoek graag ondersteunen en worden wij graag op de hoogte gesteld van de eventuele uitkomsten daarvan.

Hoogachtend,

Huub Elzerman, voorzitter NVJ
Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ