NVJ wil gesprek met Sanoma

dinsdag 26 oktober 2010

De NVJ praat hoogstwaarschijnlijk begin volgende week met Sanoma over de herziene regeling omtrent het gebruik van opdrachtmateriaal van freelancers. Deze week zal de NVJ de freelanceleden een brief sturen met de consequenties van wel of niet reageren op de regeling van Sanoma.

In de herziene regeling geeft de freelancer onder andere toestemming voor een exclusiviteittermijn van 9 maanden, internationale herplaatsing, het hergebruik van in het verleden ingekocht materiaal en bij gebruik door derden mag er niet op onredelijke gronden worden geweigerd. ‘Sanoma wil via deze eenzijdige algemene voorwaarden de gebruiksrechten naar zich toe trekken, terwijl die natuurlijk bij de maker behoren te liggen,’ zegt freelancesecretaris Patrick Holleman.
Afgelopen week ontving de NVJ veel reacties van verontruste freelanceleden. Ook is er een levendige discussie ontstaan in de groep Sectie Freelance van http://community.villamedia.nl/ 
De NVJ attendeert haar leden op het feit dat niet reageren voor 1 december kan betekenen dat zij akkoord gaan met de regeling. De NVJ zal zo spoedig mogelijk een brief sturen waarin de gevolgen van de regeling worden verklaard.
In het gesprek met Sanoma wil de NVJ allereerst om opheldering vragen. Op basis van dat gesprek zal ze zich op vervolgstappen beraden. Op langere termijn wil de NVJ verder praten over een mogelijke fare share constructie.