NVJ wil snel in gesprek met OM over afluisteren gesprek Sywert van Lienden met journalisten

woensdag 25 oktober 2023

De NVJ is geenszins gerustgesteld door de verklaring van het Openbaar Ministerie over het afluisteren van een gesprek tussen journalisten van De Correspondent en Sywert van Lienden en zijn zakenpartners. ‘We hebben talloze vragen en willen zo spoedig mogelijk in gesprek met het OM’, reageert secretaris Wais Shirbaz.

Sywert van Lienden - foto Phil Nijhuis

De rechter-commissaris had toestemming gegeven voor het plaatsen van afluisterapparatuur op een vergaderlocatie waar Van Lienden en zijn partners vermoedelijk relevante informatie zouden bespreken. De avond daarvoor bleek dat ook journalisten van De Correspondent aanwezig zouden zijn. Het Functioneel Parket concludeerde dat het afluisteren kon doorgaan: “omdat de dwangmiddelen waren gericht op de verdachten en niet op de journalisten. Daarnaast waren de verdachten bekend, ook in de buitenwereld, waardoor recht op bronbescherming niet in het geding was”.

Ruimte voor verbetering

Shirbaz laat weten dat de NVJ het proces dat in deze zaak is gevolgd grondig gaat analyseren. ‘De gang van zaken laat zien dat er ruimte is voor verbetering in de manier waarop het OM omgaat met het recht op bronbescherming van journalisten. Voor journalisten is het van cruciaal belang dat ze er zeker van kunnen zijn dat hun bronnen goed beschermd zijn en dat ze in alle vrijheid hun werk kunnen doen.’

Het OM heeft in de verklaring laten weten de NVJ en De Correspondent uit te nodigen voor een gesprek.