NVJ ziet in aanbevelingen Brenninkmeijer nieuwe aanknopingspunten verbeteren veiligheid journalisten

vrijdag 23 juni 2017

Eerder publiceerde Alex Brenninkmeijer zijn onderzoeksresultaten. Vandaag presenteert hij zijn aangepast rapport met daarin concrete aanbevelingen. Deze aanbevelingen worden vandaag gepresenteerd op een bijeenkomst in Nieuwspoort in Den Haag en officieel overhandigd aan de voorzitter van de NVJ, René de Monchy. Het volledige rapport is op deze pagina te downloaden.

De NVJ is geschrokken over de toegenomen impact van bedreigingen en intimidatie op het werk van journalisten. Journalisten zouden in staat moeten zijn om vrijelijk hun werk te doen. De onderzoekers constateren helaas een reeks van voorbeelden waarin dat hen onmogelijk wordt gemaakt, zowel op straat als door digitale intimidaties en bedreigingen. 

Het is alarmerend dat dit zelfs in een vrij land als Nederland ertoe leidt dat bepaalde onderwerpen of locaties uit de weg worden gegaan. De NVJ is uiteraard al actief op het gebied van veilige werkomstandigheden met trainingen, periodiek overleg met OM en politie en een meldingspunt, maar ziet in de aanbevelingen van Brenninkmeijer nieuwe aanknopingspunten om met gezamenlijk beleid de werkomstandigheden en veiligheid van journalisten ook in Nederland te verbeteren. Daarvoor zullen afspraken gemaakt worden voor gesprekken met politie, justitie, social mediabedrijven en hoofdredacties.
 

 

Een dreigend klimaat, verslag van het onderzoek ‘Bedreigingen van Nederlandse journalisten’ door M.W.A. Odekerken, MSc en MA en prof. dr. A.F.M. Brenninkmeijer.