NVJ/NVF stellen ACM vragen over nader onderzoek De Persgroep/ Mecom

donderdag 2 oktober 2014

De NVJ en NVF hebben vragen gestuurd naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van de aankondiging dat ACM de overname van Mecom door De Persgroep nader wil onderzoeken. De vragen van NVJ en NVF hebben onder andere betrekking op het risico van verschraling van het nieuws door onafhankelijke nieuwsbronnen en het mogelijk ontstaan van inkoopmacht ten opzichte van freelancers.

Volgens ACM zijn De Persgroep en Mecom dusdanig groot dat adverteerders vrijwel niet om hen heen kunnen. Hierdoor kunnen prijzen van advertenties in dagbladen stijgen. De waakhond kondigde daarom half september aan een nader onderzoek in te stellen.  

De NVJ en NVF willen van ACM weten of dit onderzoek zich concentreert op het effect van de overname op advertentiemarkt, drukmarkt of bezorgmarkt. Ook vragen NVJ en NVF, zoals ze eerder in juli hebben gedaan, of er onderzoek is geweest naar het mogelijk ontstaan van inkoopmacht ten opzichte van zelfstandige (foto)journalisten en het eventueel misbruik daarvan. Tenslotte vragen NVJ en NVF of ACM onderzocht heeft of de concentratie effect heeft op de verschraling van het aanbod van het nieuws door onafhankelijke nieuwsbronnen, en daarmee de pluriformiteit en kwaliteit van dagbladen.